این سخن، گزافه نیست که قداست نظام اسلامى، وامدار و در گرو عدالت اجتماعى و دفاعاز حقوق پابرهنگان و محرومان در همه زمینههاست. این سخن معروف و مکرر پيامبرعظيمالشأن اسلام(ص) که اميرالمؤمنين(ع) نيز در عهدنامه معروف آورده است فرا روى مامىباشد. حضرت(ع) پس از آنکه به مالک اشتر تأکید مىکند که باید وقت ویژهاى را براىرسیدگى به ارباب رجوع و نیازمندان قرار دهى و با تواضع، شخصا براى آنان بار عام دهى واطرافیان و محافظان و مأمورین انتظامىات را از آنان باز دارى تا سخنگوى آنان بىهیچ لکنتو واهمهاى حرفش را بزند، اضافه مىفرماید:
فانّى سمعت رسول اللّه(ص) یقول فى غیر موطنٍ: «لن تقدّس أمّة لایؤخذ للضعیف فیهاحقّه من القوىّ غیر متتعتع
اگر چنین است که هر جامعهاى که در آن، حقوق ضعفا و درماندگان و آنان که راه به جایىندارند بىهیچ واهمه و هراسى از اقویا استیفا نشود، اين جامعه تا چنين است به بيان رسولخدا هیچ گاه به قداست دست نمىيابد، بىشک نظام هدايت و مديريت جامعه و نهادهاى ادارهکننده آن اجتماع و در يک کلمه «حکومت» که امر راهبرى و هدايت سیاسى، اقتصادى،فرهنگى، تربیتى و اجتماعى آن را بر عهده دارد، اگر در این خصوص به وظيفه خود عمل نکنددر حالى که بيش و پيش از همه، از آن انتظار مىرود، قهرا به همان نسبت قداست خویش وجامعه را از دست مىدهد. این سایه عدالت اجتماعى و پشتیبانى از مستضعفان و محرومان وپابرهنگان و ستمدیدگان و تودههاى سیلىخورده است که به نظام و نهادهاى آن قداستمىبخشد و آن را در چشم دیگران «مقدس» مىشمارد. رنجدیدگانى که نه خود توان استیفاى حقوق خویش را دارند و نه راه به جایى مىبرند. در نقلى دیگر آمده است که پیامبر(ص)فرمود:
چگونه خداوند مردمى را که حق ضعفایشان از توانمندان آنان گرفته نمىشود قداستبخشد؟
و چنین است که امام راحل«قده» در سال 59 خطاب به افرادى که وظیفه اصلى خویش رافراموش کرده و به مسایل خود پرداختهاند هشدار مىدهد:
«عوض اینکه براى این پابرهنه ها، براى این ضعفا، براى اینهايى که زحمت کشيدند و شمارا به اينجا رساندند و حالا هم توقع از شما خيلى ندارند، براى اینکه یک آب و نانى، یک آبى،یک نانى، یک برقى، آن چيزهاى اوليه را به اینها برسانيد، از این غفلت کنید و بروید سراغ جنگ، نمىدانم، اعتصاب و بساط. خوب، این همان است که آن وقت آمریکا مىکرد، حالاشما مىکنید، آن وقت آن طاغوت مىکرد، حالا شما مىکنید. شما هم طاغوتید، آنها همژ
طاغوتند؛ فرقى نمىکند، یکى شیطان است، یکى شیطان کوچکتر».
بر همین اساس است که عدالت اسلام در کلام امیرالمؤمنین(ع) به عنوان نظام و ملاکحکومت به شمار رفته است؛ آنجا که فرمود: «العدل نظام الأمرة»و فرمود: و پستترین انسان در نظر خداوند، کسى است که عهدهدار کار مسلمانان شود ولى به عدالت در میان آنان رفتار نکند. چنان که پیامبر اکرم(ص) فرمود: انّ اهون الخلق على اللّه منولى امر المسلمین فلم یعدل لهم
خاستگاه عدالت اجتماعى، مساوات انسانهاست، همانند فرزندان یک خانواده و یک پدر.امام صادق(ع) در مقام بیان شیوه خویش در برخورد با آحاد جامعه، مسلمانان را «فرزنداناسلام» مىشمارد که باید یکسان به آنان نگریست و امکانات جامعه را به گونهاى به جریانانداخت که همه به گونهاى یکسان از آن بهرهمند شوند:
«اهل الاسلام هم ابناء الاسلام، أسوّى بینهم فى العطاء، و فضائلهم بینهم و بین اللّه، احملهمکبنى رجل واحد«اهل اسلام، فرزندان اسلامند، در سهم و بهره میانشان یکسان رفتارمىکنم، و ارزشهاى شخصىاشان مربوط به خودشان و خداوند است؛ آنان را همانند فرزندانیک پدر مىدانم.»
و یا در نامهاى که امیرالمؤمنین(ع) به سپاهیان خود، در باره حقوق متقابلشان یادآور شد:«خداوند شما را در حقوق یکسان قرار داده است، سیاهتان و سرختان، و شما را جزء والى وژ
والى را جزء شما قرار داده، همانند پدر نسبت به فرزند، و فرزند نسبت به پدر، و حقى که شما بر عهده والى دارید رعایت انصاف با شما و رفتار عادلانه میان شماست.
برگرفته شده از:
www.hawzah.net
:: موضوعات مرتبط:
معصومین و پیامبران ,
,
:: برچسبها:
خدا ,
نضام عدالت اجتماعی ,
مالک اشتر ,
پیامبر ,
امام علی ,
نیازمندان ,
اجتماع ,
حکومت ,
محرومان ,
رهبران جهان ,
طاغوت ,
شیطان ,
عدالت ,
خانواده ,
اسلام ,
الله ,
پدر ,
عهد ,
:: بازدید از این مطلب : 1208
|
امتیاز مطلب : 99
|
تعداد امتیازدهندگان : 30
|
مجموع امتیاز : 30